2007-12-08

Howard Rheingold: Smart Mobs - The Next Social Revolution

Kniha Howarda Rheingolda pojednává o fenoménu, který nazývá Smart Mobs - formy sociální organizace a kooperace stojících na pilířích technologií umožňujících lidem nové formy spolupráce. Takovými typickými technologiemi jsou Internet, počítačem zprostředkovaná komunikace, bezdrátové spojení jako mobilní telefony nebo PDA, peer-to-peer sítě a všudypřítomná práce s počítačem, jež mění systém, jakým lidé běžně zpracovávají informace. Skupiny lidí cíleně používající tyto nástroje, vytvářejí novou formu sociální síly. Organizují své interakce na principu "just in time" a "just in place". Lidé, kteří využívají tyto mobilní technologie vytvářejí specifické společenské celky: z různorodého a chaotického davu se stává sebeorganizované informacemi poháněné společenství, lidé v davu jsou "empowered" (české ekvivalenty se mi moc nelíbí a zatím jsem nevymyslela nic, co by mi vyhovovalo), celospolečenské normy a zvyky jsou přetvářeny v lokální instrukce či průvodcooské rady. Díky takovému procesu může být globální politicko-ekonomická moc oslabena lokálně efektivní kolektivní silou.

Zdá se mi velice podnětné, že Rheingold se neomezuje na pouhý popis či výčet pozitivních přínosů tohoto nového fenoménu. Upozorňuje např., že může ovlivňovat pozitivní procesy jako upevňování demokracie, stejně tak, jako posloužit teroristům k zorganizování jejich ničivého útoku.

Obecně lze identifikovat tři hlavní hrozby Smart Mobs Technologií:

1. Ohrožení svobody - v této souvislosti Rheingold připomíná Garry Marxovu teorii o "surveillance society". Určité skupiny osob či individua mohou do rukou dostat velice účinný nástroj pro sledování a shromažďování informací o jiných osobách (informace o bankovních transakcích, zdravotním stavu, nákupních zvycích, demografických charakteristikách apod.). Takový stav věcí se nebezpečně podobá Foucaltovu ztvárnění Benthamova Panoptikonu.

2. Ohrožení kvality lidského života - Rheingold si není úplně jistý tím, zda nové komunikační technologie přinášejí benefity nebo spíše erozi lidské úcty. Soukromý prostor je neustále narušován zprávami z jiných životních sfér. Komunikace mezi lidmi zprostředkovaná novými technologiemi neposkytuje oční kontakt, což velice často způsobuje nedokonalé či zkreslené porozumění komunikovanému. I ve veřejném prostoru přeplněném neznámými lidmi lze komunikovat s blízkými, což může uzavírat šance nových společenských styků - sociální prostor se individualizuje.

3. Ohrožení lidské důstojnosti - mezilidská komunikace ustupuje komunikaci člověka se strojem. Lidé se extrémně propojují s novými technologiemi (stávají se z nich "cyborgs") poskytujícími nové možnosti myšlení a poznávání. Někteří autoři zastávají názor, že díky tomuto fenoménu dochází ke změnám v lidské biovýbavě.


Howard Rheingold nastoluje v závěru knihy 4 základní témata, kterým je třeba se věnovat, abychom co nejvíce potlačili negativní aspekty nových techologií na mezilidské vztahy, společnost a individua:
1) Regulace mobilního Internetu, aby umožňoval inovaci a podporoval svobodnou soutěž, aniž by podkopával základy demokratické společnosti.
2) Dynamika systémové kooperace přírodního a umělého.
3) Kognitivní, mezilidské a společenské efekty mobilních, všeprostupujících a always-on médií.
4) Změny sociálního uspořádání měst a míst v závislosti na působení Smart Mobs technologií.

Pro více informací sáhněte po knize Howarda Rheingolda Smart Mobs: The Next Social Revolution, 1st Ed., New Caledonia: Perseus Book Group, 2002, ISBN 0-7382-0861-2, nebo hledejte na webu www.smartmobs.com

Žádné komentáře: